Zespół Badań Zastosowań Diagnostyki Termowizyjnej

Zespół ten został powołany z myślą o pracy, szczególnie na rzecz szeroko rozumianej energetyki, budownictwa oraz eksploatacji maszyn i urządzeń mechanicznych.

Kadrę Zespołu stanowią wysokiej klasy specjaliści z dziedziny optoelektroniki, wywodzący się w większości spośród pracowników Politechniki Poznańskiej specjalizujących się w diagnostyce termograficznej, pracujących na aparaturze wytworzonej wg własnych rozwiązań naukowo-technicznych.

Skupienie specjalistów mających liczące się osiągnięcia praktyczne w tej nowoczesnej metodzie diagnostycznej pozwala na wykonywanie badań i opracowań dla każdego miejsca gdzie temperatura jest wskaźnikiem prawidłowości przebiegu zjawisk lub sygnałem zagrożenia i późniejszego możliwego uszkodzenia.

Obserwacja stanów technicznych obiektów pozwala na postawienie diagnozy, ocenę prawidłowości eksploatacji i prognozowania bezawaryjnej pracy następujących urządzeń i elementów sieci elektroenergetycznych:

•        napowietrznych linii przesyłowych w pełnym zakresie napięć i technologii wykonania,
  •        napowietrznych i wewnętrznych stacji transformatorowo-rozdzielczych,
  •        wewnętrznych instalacji elektrycznych,
  •        ciągów technologicznych w elektrowniach i elektrociepłowniach

Ponadto istnieje pełna możliwość termowizyjnej diagnostyki maszyn technologicznych pracujących cyklicznie, okresowo lub w ruchu ciągłym, takich jak: obrabiarki, sprężarki, pompy, dmuchawy, wentylatory itp. urządzenia.

W budownictwie pomiary termowizyjne i diagnostyka pozwalają przede wszystkim określać straty cieplne w budynkach mieszkalnych, przemysłowych i użyteczności publicznej, a tym samym wskazywać powierzchnie i miejsca wymagające wykonania izolacji cieplnych a w efekcie uzyskania oszczędności energii cieplnej.

Jesteś tutaj: Home Fundacja Zespoły badawcze Zespół Badań Zastosowań Diagnostyki Termowizyjnej