Historia

Pilna konieczność wsparcia Politechniki Poznańskiej ze strony instytucji i podmiotów gospodarczych oraz naturalna potrzeba rozwoju współpracy nowoczesnej uczelni wyższej z lokalnymi partnerami doprowadziły pod koniec kolejnej dekady do podjęcia działań zmierzających do powołania Fundacji na rzecz rozwoju Politechniki Poznańskiej. Inicjatywy urzeczywistnili Rektorzy Politechniki Poznańskiej w latach 1999-2000 pozyskując jako fundatorów Wielkopolski Bank Kredytowy S.A., "Energetykę Poznańską" S.A., "Jedynkę Poznań" Poznańskie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego S.A.

Akt notarialny powołania Fundacji został podpisany 8 sierpnia 2000 roku. Fundacja została wpisana do Rejestru Fundacji w dniu 26 października 2000, a z dniem 1 stycznia 2001 rozpoczęła normalną działalność.

Jesteś tutaj: Home O Fundacji Historia